úterý 3. března 2009

2.3.2009 - Chomoutov

Tak se mi v pondělí konečne po dlouhé době podařilo vyrazit do přírody. V okolí Olomouce už nebylo po sněhu skoro památky a tak jsem mohl vyrazit na předjarní výlet za brouky. Měl jsem jeden primární cíl - nalézt nádherného krasce Anthaxia candens, vázaného svým vývojem na starší osluněné třešně. Při jízdě vlakem jsem si všiml, že pár takových potenciálně vhodných stromů stojí kousek od Chomoutovského jezera u Olomouce...no a tak jsem si řekl, že se tam musím podívat. Ale nepředbíhejme.


Chomoutovské jezero ješte uvězněné v ledu



Autobus MHD mě dovezl až za Olomouc do vesničky Chomoutov. Okolí už docela dobře znám, protože jsem se tu loni pohyboval celkem často. Ihned jsem tedy vyrazil směrem k místnímu jezeru - staré zatopené štěrkopískovně, která se postupem času změnila v hodnotnou přírodní památku. Kolem celého jezera je úzský lesní lem tvořený především lužními dřevinami, část lemu pak toří nepříliš zajímavé borové monokultury. K již zmiňovaným třešním jsem se rozhodl dojít delší trasou vedoucí lesním lemem kolem jezera. Hned po vstupu mezi stromy jsem narazil na několik mrtvých topolů, které jsem důkladněji prozkoumal. Zpočátku jsem nacházel pouze chvostoskoky a všudypřítomé mrchožrouty Phosphuga atrata. Náhle jsem však pod odloupnutou kůrou uviděl jiného brouka..nejdřív jsem si nebyl úplně jistý o co se jedná, ale po chvíli jsem zajásal, neboť jsem držel exoticky vyhlížejicího nosatce Dorytomus longimanus. Do té doby jsem jej obdivoval pouze na fotkách a neměl s ním tu čest. O chvíli později se mi podařilo najít tři další kusy. Nechtěl jsem sloupat všechnu kůru a tak jsem se zaměřil na starší choroše rostoucí na kmenech. V jednom z nich jsem objevil početnou skupinu malých broučků z čeledi Ciidae. Kromě nich mě potěšil i jeden kus protáhlého broučka z rodu Rhizophagus. Na první zastavení to nebylo špatné.


Dorytomus longimanus

D. longimanus - portrét


Rhizophagus sp.

Rhizophagus sp.

Jak už to ale bývá, druhy se stále opakovaly a já se postupně přestal věnovat mrtvým kmenům a jen jsem si užíval ticho a klid okolní přírody. Po chvíli jsem před sebou uviděl onu třešňovou alej. Zpočátku jsem nevěděl jak hledat, ale pak jsem spatřil několik možných výletových otvorů Antahxie, a zaměřil jsem se na tato místa. Jednalo se vždy o jižně exponovaná místa, většiou nějak poškozená - např. odlomená nebo odřízlá větev, odřený kmen apod. Bohužel jsem nacházel jen staré požerky a pár zbytků mrtvých imág. Podařilo se mi najít i jednu larvu, kterou jsem vzal sebou, abych se pokusil o její dochování. Rozhodl jsem se dále nepokračovat v loupání kůry, neboť vynaložené úsilí nepřinášelo kýžené výsledky. Zkusím lokalitu navštívit na jaře, až budou imága vylétlá. Mám také vyhlídlé i jiné lokality, kde by mohla být populace silnější. I tak jsem ale získal nějaké zkušenosti s hledáním tohoto druhu. Kromě krasců jsem na třešních našel i nějaké nosatce a malého, blíže neurčeného střevlíčka ze skupiny Dromiini.



Torzo krasce Anthaxia candens...živá snad příště

Při návratu mě opět zaujaly choroše na silém topolovém pahýlu. Jeden z nich byl silně ztrouchnivělý a byl doslova nacpaný potemníky Bolitophagus reticulatus. Kromě nich tu v silné menšině bydlel i další potemník, modročervená Neomida haemorrhoidalis, která také potěšila. Následovalo už jen odbahnění bot a hurá o školy. No každopádně jsem si tenle výlet pořádně užil, a i když jsem opět nenašel nic extra, nelitoval jsem. Takže radím všem, kdo ještě nevyrazili...rychle ven!!!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ahoj

přidal jsem komentář k 27.9.2008
ahoj

apion je opravdu virens , a ten dřepčík se jmenuje crepidodera aurea

jinak ještě k tomu chmelu - to je psylliodes attenuatus ...

rád se vždy kouknu na stránky

ahoj

petr boža

Radim řekl(a)...

Díky jsem rád, že se ti to tady líbí.
Dřepčíka jsem si už určil podle nového klíče, ale nějak jsem se nedokopal, abych to přepsal v článcích spolu s těmi ostatními determinacemi. Každopádně díky za potvrzení;)

Anonymní řekl(a)...

ahoj radime

rádo se stalo. s těmi dřepčíky jsem si to dovolil , protože spolupracuju s petrem čížkem ( předpokládám , žes to určoval podle jeho klíče - koukni na fotky z přírody vzadu - některé jsou moje ;-) - ale samo ne tak pěkné jak tvé ). chtěl jsem ti napsat , že tvé rady k focení a skládání fotek brouků mě inspirovaly a našel jsem člověka , který mi poradil velice jednoduché skládání fotek v programu Malování !!! a funguje to :-) parádně

boza.petr@seznam.cz

Radim řekl(a)...

Tak to mě těší dvojnásob, klíč je to perfektní. Takových děl by mělo jen přibývat:) To malování mě zajímá, už ti píšu e-mail.

míra z. řekl(a)...

Ten Rhizophagus bude R.dispar.
Míra Z.

Radim řekl(a)...

Jo Míro taky mi tak připadá...ještě jsem ho teda neprohlížel s klíčem v ruce, ale podle toho co už mám doma určené to bude on. Díky za potvrzení mojí domněnky:)