pondělí 9. března 2009

9.3.2009 - Hrubá Voda

Počasí sice ráno nenasvědčovalo, že bude vhodný den na nějákou broučkařskou výpravu, ale nakonec jsem přece jen vyrazil. Běhěm půl hodinky jsem se domluvil s kamarádem Filipem a za chvíli už jsme seděli ve vlaku směr Hrubá Voda. Našim cílem byly místní suťové lesy s údajně přirozenou skladbou dřevin a na ně vázanými bezobratlými. Chtěli jsme zjistit co je na tom pravdy. Přiznám se hned na začátku, že opravdovým cílem bylo nalezení krásného střevlíka Platycarabus irregularis Fabricius, 1792, který by zde podle našich předpokladů mohl mít ideální podmínky.
Ve vlaku jsme zjistili, že vlak končí jednu zastávku před našim plánovaným výstupem, a tak jsme se kosek prošli opravdu krásným údolím Bystřice a obdivovali jsme krásně vyhlížející bukové lesy plné jedlí. Po chvíli nám to nedalo a vklouzli jsme do lesa. Prohlídka prvních padlých kmenů nic nepřinesla. Zkusili jsme odloupnout pár šupinek jedlové kůry, abychom omrkli jak to tu vypadá s tesaříkem Pogonocherus ovatus. Nacházeli jsme však jen střevlíčky Dromius fenestratus a D. quadrimaculatus. Tesaříka jsme nenašli a protože nebylo času nazbyt, tak jsme radši pokračovali dále.

Lokality výskytu Platycarabus irregularis.

Došli jsme k potůčku stékajícímu zprava do Bystřice. Vydali jsme se roklinou proti proudu a objevili úžasné místo. V okolí potoka i ve vodě samé leželo až neuvěřitelné množství padlých kmenů v různém stádiu rozkladu. Filip začal prohledávat u vody a já vylezl trochu výš do stráně. Po chvíli jsem viděl vítězoslavně mávajcího kamaráda provolávajícího typické broučkařské "MÁM". Doběhl jsem na místo nálezu. Kmen ležící skoro ve vodě musel být ireguláry doslova napěchován, oba jsme si vydloubli pár vzorečků a zbytek kmene jsme nechali dál odpočívat. Cíl cesty byl tedy nalezen hned na začátku.

Platycarabus irregularis v plné kráse.

Stoupali jsme dál roklí, mokrý terén byl stále neschůdnější, ale nové a nové kmeny lákaly jít dál. Po chvíli jsme usoudili, že bysme takhle mohli jít až dovečera a tak jsme se pomalu vydali zpět k cestě. Na svazích však opět ležela velká sposta dřeva, které by žádny entomolog nenechal bez povšimnutí. Nacházeli jsme larvy i imága roháčka Synodendron cylindricum, který zde má také ideální podmínky. Ve dřevě se nacházela i imaga kovaříků z rodu Melanotus, staří známí Rhizophagové i jiná drobotina. V jednom kmeni jsem našel obrovské množství brouků z čeledi Melasidae a to konkrétně Melasis buprestoides. Bohužel se jednalo o stará imaga, která neměla sílu se prokousat. Pár jakž takž použitelných kusů jsem však našel. Posledním broukem výpravy pak byl nějaký vrtavec, který byl k nalezení pod šupinami borky starých klenů.
Připozdilo se a my jsme museli opustit lokalitu, která se jistě zapsala na seznam našich oblíbených. Budeme se rádi vracet.

Trouchnivé třevo bylo všude, a to je určitě dobře.

5 komentářů:

míra z. řekl(a)...

Radime,na této úžasné lokalitě se kromě C.irregularis,který tam je vcelku hojnější,vyskytuje i spousty daleko lepších druhů - např.Melandrya dubia,Agyrtes bicolor,Mycetoma suturale,zajímaví Pselaphidae,Catopinae atd.Doporučuji Ti prosívat,i sklepávat.
Míra Z.

Radim řekl(a)...

Ahoj Míro, jsem rád že jsi zavítal. Jak už jsem psal, byla to spontánní akce, neměl jsem s sebou žádný fidlátka. Ale je mi jásný, že pro tyhle brouky je to tam perfektní. Slyšel jsem i o nějakých dvou dobrých Ampedech apod. Tohle bylo zatím jen takové nakouknutí:)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Radime,
musím říci, že máš pěkné stránky, na které se rád podívám. Vzhledem k tomu, že jsem z Přerova, tak jsou pro mne Tvé články inspirací kam vyrazit a co tam případně hledat. Hrubou Vodu jsem neznal. Po přečtení Tvého článku jsem měl jasno, co budu dělat o víkendu. Cílem byl také C. irregularis. Je tam krásná příroda a i irregularise se mi podařilo vyfotit. Hezky strávené odpoledne. Takže díky a ať se daří :-).
Míra Fiala

Radim řekl(a)...

Ahoj Míro,
jsem rád, že se ti stránky líbí. Já zase obdivuju tvé fotky na biolibu:) Já byl nedávno u vás v Žebračce, ale neměl jsem odvahu tam něco podnikat, když je to ta NPR. Každopádně kdybys měl tip na nějákou zajímavou lokalitku na Olomoucku, rád se tam mrknu...třeba i s Tebou.

vendy řekl(a)...

Ahoj Tvé stránky jsou super,já byl v Hrubé Vodě několikrát,ale tebou popsanou lokalitu jsem bohužel nenašel.Sice jsem si jednoho iregulárise vyfotil,ale byl hodně pochroumán-defektní.Pokud můžeš lokalitu blíže upřesnit tak budu rád.
Předem děkuji.Vendy.