středa 23. července 2008

Na kole do nitra Rychlebských hor

Minulou středu jsem neměl nic na práci, a proto jsem byl už dopředu rozhodnutý, že vyrazím do přírody. Po chvíli rozhodování jsem sedl na kolo a vydal se proti proudu Stříbrného potoka do ticha Rychlebských hor. Má první zastávka byla u Nýznerovských vodopádů. Jedná se o přírodní památku vyhlášenou v roce 1965. Stříbrný potok se tu těsně nad soutokem s Bučínským potokem prodírá skalní soutěskou a vytváří působivé kaskády.

Nýznerovké vodopády
Dlouho jsem se mně už známým výjevem nezdržoval a pokračoval jsem dál a výš. Zajímaly mě hlavně palouky podél cesty, které jsou v létě plné květů a tím pádem i hmyzu. Chtěl jsem také prohlédnout smrkové klády, které bývají podél lesních cest, a které bývají také bohatým lovištěm. Po pár kilometrech jsem narazil na ideální místo k odpočinku, focení a lovení:o) Na kládách moc hmyzu nebylo, vyhřívala se tu pouze sarnčata a pavouci slíďáci. Občas přeběhl obyčejný tesařík smrkový (Tetropium castaneum Linnaeus, 1758).


Nymfa sarančete

Slíďák z rodu Pardosa

Na květech bylo o poznání živěji - několik druhů tesaříků, krasci Anthaxia quadripunctata, zdobenci Trichius fasciatus, dále mnoho druhů pestřenek a také motýlů.


Na květech bylo plno


Trichius fasciatus

Anthaxia quadripunctata

Nejvíce mě překvapil výskyt zlatohlávka Oxythyrea funesta, který není v nadmořské výšce kolem 700 metrů běžným druhem.


Zlatohlávek Oxythyrea funesta

Po chvíli jsem se vydal na další cestu a dostal se až k Sokolím skalám, které se tyčí nad údolím potoka. Když jsem se kochal výhledem, zaujala mě buková větev ležící na zemi. Po krátké prohlídce jsem nalezl krásnou samičku tesaříka Liopus nebulosus, která zrovna kladla vajíčka. Na větvi jsem pak našel ještě malinkého nosatce druhu Strophosoma melanogrammum, a tak jsem si řekl, že si také zaslouží snímeček...

Tesařík Liopus nebulosus

Strophosoma melanogrammum

Začalo se připozdívat a já jsem začal pomýšlet na návrat. Žádné úžasné objevy se nekonaly, ale vše jsem si vynaharadil dnem stráveným v nádherné přírodě.

Pohled do Stříbrného údolí od Sokolích skal

1 komentář:

Ondra řekl(a)...

Ten Oxythyrea funesta není až tak zajímavý nadmořskou výškou jako místem, kde byl nalezen. Jsem si dost jistý, že se jedná o jedno z nejsevernějších nebo dokonce nejsevernější místo jeho výskytu na celé Moravě.