pondělí 22. února 2010

21.2.2010 - Chomoutov (opět...)

Tak se konečně oteplilo a sněhová pokrývka na Hané se dramaticky ztenčila, slunce svítí a já vyrážím směr Chomoutov. Nečekám zázraky, ale po téměř dvouměsíčním půstu bych rád viděl nějáké živé brouky. Procházím kolem Moravy a zjišťuji, že nejlepší metodou lovu bude kontrola trouchnivých kmenů. Zde se nekoná žádné překvapení a tak zaměřuji pozornost na paty starých dubů, odkud vylézají první brouci vylákání únorovým sluncem - slunéčka Brumus quadripustulatus.
Nožem tedy odloupávám tlusté šupiny a zjišťuji, které druhy takto zimují. Nakonec zjišťuji, že úlovek je celkem pestrý: slunéčko Platynaspis luteorubra, střevlíček Dromius agilis, dřepčíci, Salpingus planirostris, anthribid Enedreytes sepicola nebo nosatec rodu Dorytomus.
Spokojeně se tedy vracím do města a jen se těším, až bude ještě tepleji a úlovky budou bohatší...

Dromius agilis

Brumus quadripustulatus

Enedreytes sepicola

Salpingus planirostris

Platynaspis luteorubra

Dorytomus sp.

Carabus granulatus

3 komentáře:

Coleoptera-blog řekl(a)...

Paráda... už se taky těším na první výlet do okolí bydliště :-) Tohle je přesně ta inspirace, kterou potřebuji.
Juri-Jarda M.

Ondra řekl(a)...

Ahoj Radime, moc se mi líbí tvoje internetové stránky, které jsem nedávno objevil. Když člověk takhle v zimě vidí ty klenoty přírody, hned se daleko více těší na jaro :) Zejména se mi líbí velmi inspirující fotodokumentace.
Všiml jsem si, že pocházíš z okolí Žulové a studuješ v Olomouci (já jsem původem z Javorníka ve Slezsku, žiju v Olomouci na Lazcích, i když momentálně studuji v USA). Mám svoji entomologickou sbírku, i když se v poslední dobou spíše zaměřuji na samotnou dokumentaci brouků (především střevlíkovití tribu Carabini) v Rychlebských horách a Litovelském Pomoraví. Kvůli celkem složitému studiu nemám na svůj koníček tolik času jako dříve... Pokud by jsi měl zájem a čas, mohli bychom během léta společně vyjít na nějakou menší entomologickou výpravu :)

Radim řekl(a)...

Ahoj Ondro,
určitě s tebou rád někam vyrazím...kolem Javorníka to zatím nemám moc prochozené a už se dlouho chystám do Račího údolí, tak se můžem domluvit.
Můžeš mi napsat třeba na mail radim.gabris@seznam.cz