pondělí 14. září 2009

Ischnopterapion virens (Herbst, 1797)

Velmi hojný druh...jen takový experiment s makrem.

Aphodius (Neagolius) bilimeckii bernhaueri Reitter, 1896

Tak první ohlédnutí za uplynulým létem. Tohoto velice zajímavého hnojníka jsme nelazli ve velkém množství během Entomologických dnů ČSE, které se letos konaly v Jeseníkách.
Od rána jsme hledali ve vrcholových partiích poblíž Pradědu porosty smilky, na které je tento brouk vázán (pravděpodobně:). Rady od zkušenějších kolegů byly jasné...na kolena a skenovat porost trávy a rozhrnovat drny. A tak bylo toho dne možno pozorovat bandu individuí klečících na horských svazích a čumících do trávy. Pomalu jsme to vzdávali, když jsme se dozvěděli, že pár brouků se podařilo smýknout. Taktika se hned změnila a po čase jsem se dočkal i já...později jsme v síťkách na některých místech nalézali i více brouků naráz. Stačilo jen chvíli počkat, projít místem se síťkou znovu a ještě ráno vzácný brouk se pomalu stával běžným zjevem. Na obzvláště dobrých flecích se potom dali hbití brouci vykoukat na stéblech trávy, kam byli vylákáni poledním sluncem...
Kromě hnojníků jsme samozřejmě našli i spousty jiných druhů, určitě neméně zajímavých, ale o těch snad někdy příště.
Více informací naleznete zde: http://www.naturabohemica.cz/aphodius-bilimecki/


Samička


Sameček

neděle 13. září 2009

13.9.2009 - Předpodzimní

Dnešní přívětivé počasí mě po obědě na chvíli vylákalo ven. Chtěl jsem najít nějaké brouky a otestovat foťák v terénu. Vzhledem k datu jsem už nic zvláštního neočekával, ale přesto jsem pár pěkných objektů našel a některé i zdárně vyfotil. No posuďte sami...:)


Houboví mikrodrabčíci...rychlé to potvory:) (determinace vítána)


Další rychlík: Dissoleucas niveirostris Jordan, 1925


Protapion cf. nigritarse (Kirby, 1808)

Simo hirticornis (Herbst, 1795)


Staří známí dřepčíci z osik...

čtvrtek 3. září 2009

První focení

Foťák už je doma a tak jsem hned začal zkoušet co umí...zatím to jsou jen takové pokusy, ale myslím, že z toho časem něco slušného vymáčknout půjde:)

Prionus coriarius

Cleonis pigra

Ptinus sp.