úterý 20. ledna 2009

20.1.2009 - Okolí Žulové

Dněšní počasí přímo lákalo ven, sníh tál a já sbalil nádobíčko a vyrazil na stará známá místa. Chtěl jsem si trochu zadřevařit a najít nějaké larvičky tesáčů na domácí odchov. Jak už to ale bývá, plánovaný záměr nevyšel úplně stoprocentně. Nacházel jsem jen malé množství požerků, a tak jsem se po chvíli přeorientoval na jinou činnost. Prohledávání trouchnivých kmenů byla jasná volba...ale až na všudypřítomné mrchožrouty Phosphuga atrata a jednoho kovaříka Ampedus sanguineus jsem téměř nic nenašel. V tom kde se vzala, tu se vzala, objevila se přede mnou malá tůňka. V létě si v těchto místech vždy tak akorát namočím boty, ale teď to stálo za nahlédnutí. Překvapení na sebe nenechalo dlouho čekat a já jsem v bahně spatřil rejdícího potápníčka z rodu Agabus...na leden dobrý, řekl jsem si. Zahleděl jsem se pořádně, a zjistil jsem, že potápník není jedinným obyvatelem tůňky. Na ponořených stoncích rostlin seděli drobní vodomilové a příbuzní broučci z čeledi Hydraenidae. Jejich sběr holýma rukama nebyl v lednovém počasí ten nejpříjemnější, ale brouk je brouk. A tak jsem si místo tesaříků přinesl domů pár vodních potvůrek...Už aby bylo jaro!

Kovařík Ampedus sanguineus (Linnaeus, 1758), obyvatel borového kmene.

.

Co se asi skrývá pod hladinou?

.

Hydraena sp.

.

Limnebius sp.

.

Hladinový běžec...

čtvrtek 1. ledna 2009

Pár separátů pro Vás:)

Rozhodl jsem se naskenovat tři separáty týkající se tesaříků v oblasti jesenicka. Můžete si je stáhnout ve formátu PDF. Jedná se o tyto práce:

Malec B. 1976: Tesaříkovití v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (Coleoptera, Cerambycidae). Zprávy Čs. spol. ent. ČSAV, 12: 93-97.
Stahuj zde: http://www.edisk.cz/stahni/74677/Malec_1976_-_tes_v_chko_jeseniky.pdf_2.5MB.html

Vavroušek J. 1978: Tesaříkovití v Chráněné krajiné oblasti Jeseníky (Coleoptera, Cerambycidae). Zprávy Čs. spol. ent. ČSAV, 14: 31-32.
Stahuj zde: http://www.edisk.cz/stahni/55644/vavrousek_1978_-_tes_chko_jeseniky.pdf_870.89KB.html

Vavroušek J. 1978: Tesaříkovití v oblasti Jeseník - Písečná - Mikulovice (Coleoptera, Cerambycidae). Zprávy Čs. spol. ent. ČSAV, 14: 25-29.
Stahuj zde: http://www.edisk.cz/stahni/38574/vavrousek1978-tes_v_obl_jes_pis_mik.pdf_2.38MB.html