pátek 21. listopadu 2008

Oenopia conglobata (Linnaeus, 1758)

Tohle slunéčko jsem nalezl tento týden v Chomoutově u Olomouce. Dá se najít ve větších množstvích pod kůrou stromů, kde přečkává zimu. Fotka pořízena přes mikroskop...snad se Vám bude líbit.

neděle 9. listopadu 2008

Černovír - 4.11.2008

V úterý mi ve škole odpadla nějaká výuka a tak jsem dlouho neváhal a nechal se svézt autobusem až za Olomouc, kde už pomalu začíná známé Litovelské pomoraví. Opět jsem si prošel mě už dávno známá místa, tentokrát však v jiné roční době. Lákalo mě zase hlavně staré trouchnivé dřevo skrývající plno zajímavého hmyzu. Zaujal mě mrtvý topol, který jsem obhlížel už dlouho, ovšem vichřice z minulého týdne shodila vrchol kmene a tak se mi otevřely nové možnosti. Pod kůrou jsem poprvé v životě spatřil exoticky vyhlížejícího lesáka Cucujus cinnabaerinus (Scopoli, 1763) a taky kovaříka Ampedus sanguinolentus (Schrank, 1776). Nechyběli ani hojní potemníci Bolitophagus reticulatus (Linnaeus, 1767) a Uloma culinaris (Linnaeus, 1758). Prošel jsem si ještě pár kmenů, ale nic nového už jsem nenašel, i tak to bylo úspěšné odpoledne.

Padlý topol ukrýval pod kůrou plno krásných brouků

Cucujus cinnabaerinus (Scopoli, 1763)

Bolitophagus reticulatus (Linnaeus, 1767)

sobota 8. listopadu 2008

Podzimní lovy - 2.11.2008

Tak jsem zase jednou využil celkem přívětivého podzimního počasí a vyrazil jsem na chvíli na broučky. Opět jsem vyrazil do bezprostředního okolí bydliště, a to do podhůří Rychlebských hor. Žádné velké ambice jsem neměl a tak jsem doufal, že mě snad něco překvapí.
Mé první kroky vedly na pastvinu, kde jsem chtěl zkusit najít poslední koprofilní brouky. Cestou jsem narazil na starou lípů, která už z dálky "svítila" obnaženou plochou s množstvím dřevokazných hub. Nedalo mi to, kousek dřeva jsem odloupl a našel jsem plno rychlých drabčíků, ale také krásných broučků z rodu Triplax (čeleď Erotylidae). Všiml jsem si také jednoho kusu Mycetophagus atomarius (Fabricius, 1787)a také nosatčíka z rodu Apion...malí brouci taky brouci, a navíc opravdu krásní.




Triplax sp.
.

Mycetohagus atomarius (Fabricius, 1787)


cf. Perapion sp.
.
Na pastvině se žádné velké překvápko nekonalo, našel jsem jen běžné druhy rodu Aphodius a taký pár zástupců koprofilních vodomilů. Pokračoval jsem tedy lesem s tím, že si najdu nějaké pěkné střevlíky pro doplnění nějakých fotek. Bohužel bylo sucho a docela teplo, takže trouchnivé dřevo bylo skoro prázdné, podařilo se mi najít poze Carabus intricatus, Carabus granulatus a pár běžných drobnějších druhů takže nic moc. V dálce už jsem spozoroval skupinku starých známých jedlí...loni jsem zde bezúspěšně pátral po tesaříkovi Pogonocherus ovatus, který zimuje u pat stromů pod šupinkami kůry, a tak jsem to chtěl zkusit znova. Ani letos jsem však smůlu neprolomil, ale útěchou mi bylo slunéčko Myrrha octodecimguttata (Linnaeus, 1758).



Carabus intricatus Linnaeus, 1761


Myrrha octodecimguttata (Linnaeus, 1758)

S hrůzou jsem pak zjistil že o půl páte už je skoro tma a tak jsem zamířil domů. Brouky jsem si s sebou nějaké nesl, takže zklamán jsem nebyl...takhle na podzim potěší opravdu každý kousek:)