neděle 10. srpna 2008

Momentky

Tak jsem zase našel pár fotek, které snad potěší...

Synodendron cylindricum a dotírající mravenec
.
Carabus cancellatus pózoval ukázkově
.
Dasytes se neschoval
.
Párek Dorcadion pedestre na Pouzdřanech

neděle 3. srpna 2008

Štramberk - 26.7.2008

Návštěva tohoto zajímavého místa nebyla předem nijak naplánovaná, ale když už se naskytla příležitost, tak proč nejet! Bohužel při příjezdu mě překvapila hustá mlha, která naznačovala, že s broučkařením to nebude růžové. Neměl jsem žádný konkrétní cíl, snad jen nafotit si ještěrku zední a nějákého opozdilého jasoně červenookého...předem říkám že se mi to nepovedlo:) Po chvilce bezcílného bloudění jsem se rozhodl navštívit arboretum Kamenárka, kde jsem obdivoval krásnou sbírku našich vzácných rostlin. Ovšem hmyz až na pár vážek nula bodou.

Kamenárka

Pak ale kde se vzal tu se vzal starší pán s plnovousem, dýmkou a lahváčem. Byl to pan Pavlík, zakladatel a majitel celého areálu. Zeptal se mě jaký je můj vztah k biologii, a když jsem mu řekl, že ji studuju, rozzářily se mu oči. A tak začala několikahodinová debata nad vším možným. Samozřejmě jsme se bavili i o broucích, a jelikož jsem byl ve Štramberku, nemohli jsme vynechat místní vyhynulý endemit, nosatce Hypera libanotidis Reitter, 1896. A jaké bylo mé překvapení, když můj hostilel sáhl někam do knihovny ve své chaloupce a přinesl mi tohoto brouka, navíc sbíraného samotným Reitterem, ukázat!


Hypera libanotidis Reitter, 1896

Debata byla stále zajímavější, když tu najednou vysvitlo sluníčko. Okamžitě jsme vyrazili na obhlídku, byla mi ukázána ta nejlepší místečka i s náležitým komentářem, no paráda. Na květechbylo najednou neuvěřitelné množství hmyzu, i když ze zajímavějších brouků jsem našel jen pestrokrovečníka Trichodes apiarius a žlutého alleculida Cteniopus sulphureus.

Trichodes apiarius (Linnaeus, 1758)


Cteniopus sulphureus (Linnaeus, 1758)

Bohužel čas pokročil a já se musel rozloučit. Původně neúspěšně vypadající výpravička se změnila ve skvělý zážitek...Do Štramberka se teď budu vždy rád vracet!